Din seria fenomenelor meteorologice ciudate, există un loc pe planeta noastră unde în fiecare an „plouă cu pește”. Care este acest loc?
Unde „plouă cu pește” în fiecare an? Este vorba despre orășelul Yoro din Honduras.
În urma furtunilor puternice, părți din Yoro, Honduras, sunt acoperite de pești. Fenomenul, care se întâmplă cel puțin o dată pe an, este descris drept „lluvia de peces”, adică „ploaie cu pești”, deși locuitorii sunt conduși înăuntru în timpul furtunilor și nu sunt martori la căderea niciunui pește, explică Britannica.
În fiecare dintre ultimii aproximativ 100 de ani, micul oraș Yoro din Honduras a experimentat un fenomen meteorologic foarte ciudat.
De obicei, în luna mai sau iunie, se întâmplă „lluvia de peces” („ploaia cu pești”), un eveniment anual în care sute de pești cad din cer pe străzile orașului, în urma unor furtuni severe.
„Ploaia cu pești” sau „ploaia cu animale”, cum este cunoscut fenomenul, a fost raportată în întreaga lume de-a lungul secolelor. Totuși, explicațiile științifice pentru acest fenomen sunt rare. O ipoteză sugerează că o ploaie cu pești, precum lluvia de peces, își are originea în trombele marine, care sunt tornade ce se formează deasupra apei, aspirând creaturi mici din adâncuri, de obicei pești și broaște, și depozitându-le în altă parte.
Cu toate acestea, trombele marine nu sunt cunoscute pentru a transporta încărcătura acvatică pe distanțe mari. Acestea nu ajută la explicarea vremii ciudate din Yoro, deoarece peștii care ajung acolo nu sunt autohtoni în râurile sau pâraiele locale.
Dacă teoria trombelor marine ar fi corectă, peștii din Yoro ar trebui să provină din cel mai apropiat corp de apă, Oceanul Atlantic, care se află la aproximativ 200 de kilometri distanță.
Legenda locală spune că evenimentul lluvia de peces este, de fapt, o binecuvântare oferită oamenilor din Yoro de către părintele Jose Manuel Subirana, un misionar spaniol care a vizitat zona în anii 1860 și s-a rugat pentru cei săraci și flămânzi, cerându-i lui Dumnezeu să le ofere hrană.
Însă poate cea mai plauzibilă teorie care explică fenomenul lluvia de peces este cea propusă de o echipă de oameni de știință de la National Geographic, care a fost martoră la acest eveniment bizar în timpul unei misiuni în Yoro în anii 1970.
După ce au observat că peștii aduși de apă erau complet orbi, oamenii de știință au concluzionat că peștii din Yoro nu cad de fapt din cer. În schimb, ploile abundente care preced apariția lor forțează probabil peștii subterani să iasă la suprafață, explică Live Science.
Deși această teorie a lluvia de peces are cel mai mult sens, este și cea mai puțin „romantică”, motiv pentru care este adesea ignorată.
Un studiu uluitor dezvăluie că ciorile pot număra cu voce tare
Test de cultură generală. De ce apar cicadele o dată la 17 ani?
Copacii „migrează” în soluri mai proaste din cauza schimbărilor climatice
Test de cultură generală. Care este diferența dintre lama și alpaca?